Картофите не са вредни за здравето
Макар да е общоприето схващането, че картофите са вредни за здравето поради високото си съдържание на въглехидрати, наскоро стана ясно, че това не е така. 1-2 порции картофи на ден помагат за смъкване на високото кръвно налягане и в никакъв случай не са причина за качване на излишни килограми.
Учените са направили мащабно изследване сред жени с наднормено тегло и високо кръвно. За определен период от време те били помолени да консумират картофи. Изискването било да ядат варени или задушени картофи.
Още при споменаването на картофи повечето дами заявили, че този зеленчук е причина за излишни килограми, тъй като съдържа много калории и въглехидрати. Но в действителност, истината е по-различна – когато не се пържат, картофите съдържат редица полезни хранителни вещества. Освен това помагат за смъкване на кръвното налягане.
Картофите съдържат толкова полезни вещества, колкото и броколите, спанакът и брюкселското зеле.
Много хора предпочитат да пекат тези зеленчуци, но високата температура унищожава полезните хранителни вещества в тях. Затова е хубаво да се консумират в сварен или задушен вид.
Източник: www.zdrave.ws/9278/варените-картофи-смъкват-кръвното/